Aktuality

Nejnovější příspěvky ze školy

Naše exkurze na Střední průmyslovou školu Hranice: Inspirace pro budoucnost

V pátek 11. října 2024 jsme se s žáky naší školy vydali na exkurzi na Střední průmyslovou školu Hranice, kde na nás čekala dvě zajímavá témata – automatizace a 3D tisk, a pro druhou skupinu projekt s názvem „Dřevo“. Celé dopoledne bylo nabito aktivitami a inspirací, které žákům umožnily nejen nahlédnout do tajů technických oborů, ale také si vše prakticky vyzkoušet.
První skupina žáků se ponořila do světa moderních technologií. S nadšením usedli kpočítačům a začali pracovat v programu Solidworks, který se používá k tvorbě 3D modelů. Žáci si navrhli vlastní modely a s pomocí zkušených lektorů z průmyslovky své výtvory tiskli na 3D tiskárně Ender. A jelikož i my na naší škole máme zkušenosti s 3D tiskem, kde pracujeme s tiskárnou Průša MINI a programem Tinkercad, mohli žáci porovnat rozdíly mezi těmito technologiemi. Vidět své vlastní návrhy doslova ožít na 3D tiskárně pro ně bylo skvělou zkušeností, která mnohé inspirovala k přemýšlení o budoucnosti ve světě technologií.
Mezitím se druhá skupina pustila do tradičnější, avšak neméně zajímavé práce se dřevem. Pod vedením pana Urbana si žáci sami navrhli a vyrobili modely ze dřeva. Bylo úžasné sledovat, jak z malých nápadů vznikají hmatatelné výrobky, které si mohli odnést domů jako připomínku dne plného tvoření. Práce se dřevem ukázala, že i klasická řemesla mají v moderním světě své místo, a mnozí žáci si uvědomili, že technické vzdělání nemusí být jen o počítačích a robotech.

autor článku: Mgr. Marcela Dopitová, metodik prevence

Zanechte komentář